Ønsker du at prøve kræfter med optagelsesprøven, så tilmeld dig herunder.
I optagelsesprøven vil kandidaten bliver sat overfor en skriftlig teoretisk prøve samt blindsmagning af spiritus og vine. Begge dele skal forsøge at belyse om kandidaten har den viden og indsigt som gør ham eller hende et medlemskab værdigt.
Prøven består af to dele.
Der vil være en time afsat til den teoretiske prøve. Her vil fokus ligge på alt fra vinens verden såsom lovgivning, geografi, historie, druer, producenter og om sommelierens arbejde i restauranten og med vin generelt. Man skal som minimum have 60% rigtige svar for at bestå den teoretiske del men der kan være diskrepanser hvis dele af prøven har voldt en stor del af kandidaterne besvær.
Blindsmagningen vil være opdelt i 2.
Først vil kandidaterne blive stillet over for 3 glas med spiritus. Her skal kandidaten blot angive type, base og eventuelt smagsætter/brand/land. Eksempelvis ”Rom, Sukkerør, Guyana” eller ”Calvados, Æble, Frankrig/Pays d’Auge” eller ”Aquavit, Neutral Spiritus med Kommen, Danmark/Rød Ålborg”. Til den opgave vil der være 3 minutter.
Herefter skal 3 vine blindsmages. Det forventes at kandidaten kan lave en analytisk beskrivelse af vinen samt fortælle hvordan vinen kan bruge i sammensætning med mad og endeligt en identifikation af vinen. Der gives point for beskrivelse af vinens udseende, duft, smag, madsammensætning og konklusion herunder kvalitet og potentiale. Der vil være 10 minutter til hver af de 3 vine og det forventes at kandidaten skriver en fyldestgørende beskrivelse og ikke kun en analytisk deduktion. Der gives point for identifikation af alle vinens attributter såsom syre, alkohol, eftersmag etc. etc., men det ses gerne at dette er inkorporeret i noget der minder om en gæsteforklaring gerne men ikke nødvendigvis opbygget i sætninger. Kan dommerne ikke læse hvad der står eller refereres til gives der ikke point. I identifikation af vinen forventes det at man nævner druesort (hvis flere den primære), land, område, årgang og eventuelt producent/mark.
Lad dig ikke skræmme!
Er det din første gang så tøv ikke med at tilmelde dig. Hvis du ikke består første gang, så har du fundet ud af hvordan det foregår, og hvad du skal læse op på, det vil hjælpe dig til næste gang.
Hvis jeg består?
Alle deltagere får personligt skriftlig besked inden for 30 dage efter prøven. De der består, kan derefter som medlem af Dansk Sommelier Forening indbetale optagelsesgebyr på 500 kr. samt årskontigent, p.t. 750 kr. de der ikke består, er velkomne til at prøve igen.
Eksempler på spørgsmål fra tidligere prøver:
– Hvilke af følgende kommuner hører enten til Barolo eller Barberesco?
- Nieve
- Monforte d’Alba
- La Morra
- Tresio
- Grinzane Cavour
– Hvad betyder følgende vin udtryk:
a. Soutirage
b. Sur Lie
c. Remuage
– Hvad hedder AOC’en der bruger Gamay blandet med Pinot Noir i Bourgogne?
– I hvilken årgang af disse, blev der ikke lavet Chateau d’Yquem?
2001
1990
1975
1972
1967
– I hvilke Tyske områder laves der mere rødvin end hvidvin?
– Nævn de danske beskyttede vinområder:
– Hvad hedder de to 99% kommuner i Champagne?
– Hvilken Grøn drue bruges mest i Loire områderne Savennieres og Saumur Blanc?
– Hvorfra kommer vinen Wiener Gemischter Satz og hvilke krav er der ?