Vi glæder os til at have dig med!

Bliv medlem af Dansk Sommelier Forening

Interesseret i at tage optagelsesprøven?

Optagelsesprøven

Optagelsesprøven består af en skriftlig teoritest og en blindsmagning af spiritus og vine for at vurdere, om kandidatens viden er tilstrækkelig til medlemskab.

Prøven består af to dele:

Teori (1 time):
Dækker vinlovgivning, geografi, historie, druesorter, producenter og sommelierarbejde. Der kræves mindst 60% rigtige svar for at bestå, med en vis fleksibilitet, hvis dele af testen viser sig at være svære for mange kandidater.

Blindsmagning:

  • Spiritus: Identificér type, baseingrediens og om muligt smag/mærke/land (3 minutter).

  • Vine: Beskriv og analyser tre vine, inklusiv forslag til madparring og identifikation (10 minutter pr. vin). Point gives for beskrivelse og identifikation af karakteristika som syre, alkohol og eftersmag.

Næste dato for optagelsesprøven offentliggøres snart.

Eksempler på prøve-spørgsmål

Bestået prøven?
Resultaterne leveres inden for 30 dage. Kandidater, der består, kan melde sig ind i Dansk Sommelier Forening ved at betale et registreringsgebyr på 500 DKK og en årlig kontingent på 750 DKK. Hvis du ikke består, er du velkommen til at prøve igen.

Hvilke af følgende kommuner hører enten til Barolo eller Barberesco?

  • Nieve

  • Monforte d’Alba

  • La Morra

  • Tresio

  • Grinzane Cavour

Hvad betyder følgende vin udtryk:

  • Soutirage

  • Sur Lie

  • Remuage

Hvad hedder AOC’en der bruger Gamay blandet med Pinot Noir i Bourgogne?

I hvilken årgang af disse, blev der ikke lavet Chateau d’Yquem?

  • 2001

  • 1990

  • 1975

  • 1972

  • 1967

I hvilke Tyske områder laves der mere rødvin end hvidvin?

Nævn de danske beskyttede vinområder:

Hvad hedder de to 99% kommuner i Champagne?

Hvilken Grøn drue bruges mest i Loire områderne Savennieres og Saumur Blanc?

Hvorfra kommer vinen Wiener Gemischter Satz og hvilke krav er der?

Samarbejde mellem Vinakademiet & Dansk Sommelier Uddannelse

Dansk Sommelier Forening tilbyder nu automatisk medlemskab til sommelierer, der er uddannet ved Dansk Sommelier Uddannelse eller Vinakademiet, efter bestået eksamen.

Krav:

  • Bestået sommeliereksamen

  • Minimum 18 år gammel

  • Mindst 3 års erfaring i hotel- og restaurationsbranchen eller tjeneruddannelse, og stadig aktiv i branchen

  • Minimum 20 timer pr. uge på en restaurant, bar eller lignende (salg, detailhandel eller undervisning er ikke tilstrækkeligt)

Efter 2 år kan medlemmer, der skifter branche, beholde deres medlemskab med bestyrelsens godkendelse, men de kan ikke deltage i konkurrencer.