Hvad er ASI ? og hvorfor er DSF medlemmer ?

Dansk Sommelier Forening er medlem af ASI > Association de la Sommellerie Internationale.
Stiftet i Juni 1969 i Reims / Frankrig med følgende 3 formåls paragrafer:

  1. Samle alverdens sommelier foreninger (kun en forening pr. land) og hjælpe med at skabe sommelier foreninger i de lande hvor de ikke findes.
  2. At koordinerer tiltag som vedligeholder og fremmer den professionelle faglige dygtighed hos sommelierne med forskellige metoder (fx ved træning, konkurrencer og lign.).
  3. Forsvarer de etiske regler vedr. sommelierens arbejde.

Meningen med ASI er i dag mere end 40 år efter stadig stort set den samme – men der har været en kæmpe udvikling i de seneste år.

En Sommelier er og bliver, dog stadig restaurations branchens vin ekspert – hvis fornemmeste opgave det er, via sit gode kendskab til både Vin og Mad at kunne kombinerer disse, så de komplimenterer hinanden (gælder i øvrigt ikke kun vin – men alle drikkevarer – der anvendes i restaurant).

Men i rigtigt mange år var ASI ledet af Ønologer / vin professorer / vinhandlere og andre vin kloge mennesker, der faktisk aldrig selv havde arbejdet i en restaurant, den type bestyrelses medlemmer findes stort set ikke mere, i dag ledes ASI meget professionelt af dygtige folk med mange års restaurations erfaring og hvoraf flere selv har deltaget og vundet Verdensmesterskabet for Sommeliers, inkl. vor højt respekterede Internationale Sommelier Præsident Japaneren Shinya Tasaki.

I dag har ASI hele 55 medlems lande og der kommer hele tiden nye lande ind som medlemmer – det kræver dog at man, i de 2 – 3 år man som observatør medlem, venter på at få accepteret sit medlemskab – kan bevise at man faktisk repræsenterer landets eneste officielle sommelier forening, at foreningen er legalt registreret i landet og ikke er drevet som et skjul for en kommerciel handels virksomhed.

ASI, er inde i en moderniserings fase i de senere år og har netop startet internet sommelier diplom skoler og man afholder som altid Europa Mesterskaber hvert andet år, desuden afholdes der Verdensmesterskaber hvert tredje år.
ASI giver os mulighed for ved deltagelse i de internationale møder og gennem internationale mesterskaber at opnå stor erfaring inden for sommelierernes arbejde i stort set hele verden – Vi der gennem ASI har den internationale kontakt bringer inspirationen hjem og bruger den erfaring til gavn for vores medlemmer i fx den Nationale Danske Konkurance og i Nordisk Sommelier Mesterskab der jo afholdes hvert år på skift i de fem Nordiske Lande.

Læs mere om ASI og deres mange aktiviteter på deres hjemme side:
http://www.sommellerie-internationale.com/en/

Lidt nostalgi og lidt filosofi:

Jeg startede som deltager ved de ½ årlige ASI møder i 1984 – jeg var blevet inviteret af bestyrelsen i ASI da jeg selv var deltager / semifinalist ved ASI Verdensmesterskab ved Mondial du Vin i Brussel / Belgien 1983 – hvor det nærmest var et ”kultur chok” at komme fra Danmark uden en sommelier forening som opbakning – for at deltage i et Verdens mesterskab, hvor langt de fleste deltagere var top professionelle sommeliers, med mange års erfaring fra arbejde som sommeliers på verdensberømte fine restauranter rundt omkring i verden – jeg husker at min kollega Niels Monberg og jeg begge var temmelig flove over at vi i Danmark ikke ”kun” serverede vin, men også tog bestilling på og serverede maden til vores restaurations gæster – vi erfarede dog senere at mange af de ”fine” sommelierer faktisk syntes det var en fordel når man skulle anbefale vin til maden at netop vi – også kendte restaurantens menu rigtigt godt. De skriftlige og meget tekniske spørgsmål vi fik udleveret (på Fransk selvfølgeligt) gjorde også at ”den hånd bundne butterfly begyndte at stramme lidt” og det blev ikke bedre da jeg fik stukket et glas rødvin i hånden og bedt om ”lige at fortælle seerne på Fransk TV2 hvad jeg syntes om vinen og hvor den kom fra” – Oplevelser / overraskelser som disse fik mine kollegaer og jeg (der havde vundet ved Sopexa´s konkurrancer i Fransk vin) til at beslutte at det var på tide at stifte Dansk Sommelier Forening – så de Danske Sommeliers fremover kunne være bedre forberedt, når de ude i den store verden skal repræsenterer Danmark.
Dansk Sommelier Forening har siden 1989 sendt mange dygtige sommelierer ud i verden som deltagere ved de internationale mesterskaber – vi har endnu ikke vundet, men det kommer end dag i nær fremtid er jeg sikker på og jeg ved (fordi jeg i mere end 25 år selv har været med i dommer panelet ) at de danske sommelierer har klaret sig godt og har opnået international respekt for deres faglige viden.


Sommelier Tim Vollerslev